خلاصه و چکیده کوتاه متن:
این مقاله حاصل تجربهای گرانبها از ضررهای مالی و روانی است که نویسنده متحمل شده. در آن به پدیدهای ویرانگر در کسب و کار پرداخته میشود که آن را "گرگ وحشی رام نشدنی" مینامد؛ پدیدهای که باعث ورشکستگیهای بیشمار و از هم پاشیدگی زندگیها شده است.
راهکار ارائه شده، شناخت و ایجاد منطقه امن بین افزایش درآمدها و هزینهها است. نویسنده با تاکید بر کنترل لحظه به لحظه دادههای مالی و حفظ فاصله امن بین درآمد و هزینه، اهمیت این موضوع را شرح میدهد و راهکارهایی عملی برای مقابله با این "گرگ وحشی" و ساخت ضربه گیر مالی ارائه میکند تا کسب و کارها بتوانند در مواجهه با کاهش درآمدها، پایدار بمانند و حتی به سمت رشد و سرمایهگذاری حرکت کنند.
تجربهای که زندگی و کسب و کارم را متحول کرد:
گرگ وحشی رام نشدنی!
در این مقاله قصد دارم یکی از تجربه های ارزشمند خودم رو در حوزه کسب و کار براتون شرح بدم. تجربه ای که برای بدست آوردنش چند میلیارد ضرر مالی متحمل شدم و هم سلامت روان و اعصابم رو، به چالشهای وحشتناکی کشوندم. پس سعی کن، خوب بفهمیش و در فرآیند کسب و کار و فعالیتهای اقتصادیت ازش به خوبی بهره ببری.
موارد این چنینی رو من دلی در اختیار شما قرار میدم به این امید که: اگه شده حتی یک نفر، تو زندگیش به کار ببنده و دچار تبعات سنگین تجربه کردنش نشه. مبحثی که قراره در این مقاله براتون بازش کنم باعث ورشکستگی خیلی از کسب و کارهای به ظاهر در حال توسعه و پیشرفت بوده و نتایج سهمگینی، همچون؛ از هم پاشیدگی زندگیهای بسیار و به زندان افتادن کارآفرینان و صاحبین کسب و کارهای ریز و درشت و پر شماری شده و متاسفانه هنوز هم که هنوزه با بی رحمی تمام در حال قربانی گرفتن است و با احدی هم شوخی نداره.
معرفی "گرگ وحشی رام نشدنی": دشمن پنهان کسب و کار شما
خودم اسمش رو گذاشتم: گرگ وحشی رام نشدنی! دیدین بعضی افراد علاقه دارن به نگهداری حیوانات وحشی به عنوان حیوان خانگی؟ مثلاً: شیر یا یوزپلنگ یا ببر و ... این حیوانات اگه از زمان توله بودنشون هم ازشون نگهداری بشه، به خاطر خوی وحشیگری و غریزی که دارند، باز هم نیازمند مراقبت و مواظبت همیشگی و حفظ فاصله امن و کنترل لحظه به لحظه هستن و با کوچکترین غفلت و اشتباه در طرز رفتار باهاشون یا دیر و زود شدن وعده های غذاییشون که منجر به گرسنه شدنشون بشه، فاجعه به بار خواهند آورد و ممکنه صاحبشون رو على رغم سالها در کنارش بودن، تکه پاره کنن. از اونجایی هم که موضوع مورد بررسی ما مستلزم مراقبت و کنترل لحظه به لحظه است و در صورت غافل شدن ازش بدون استثناء باعث نابودی زندگی و کسب و کارهای افراد میشه، چنین اسمی (گرگ وحشی رام نشدنی) الحق که برازندشه.
بسیار خوب، بنظرم دیگه با این تفاسیر، به اهمیت این مقاله کوتاه باید پی برده باشید...
کشف راز بقا در کسب و کار: منطقه امن مالی چیست؟
و اون هم چیزی نیست، جز: شناخت و روش ساخت منطقه امن بین میزان افزایش درآمدها و مقدار افزایش هزینه ها: ببینید، در هر مرحله از کسب و کارتون به خصوص زمانی که درآمد هاتون در حال افزایشه و کلیت کسب و کارتون روند صعودی گرفته و بنظر در مسیر پیشرفت و توسعه قرار دارین میبایست نسبت هزینه ها تون رو با میزان درآمدهاتون لحظه به لحظه رصد و کنترل کنید.
چگونه کسب و کارتان را در برابر بحرانها بیمه کنید؟
همیشه با کنترل داده های مالی کسب و کار، سعی کنید فاصله بین میزان هزینه ها و میزان درآمدها را در یک بازه فاصله ای امن و کنترل شده، هم از نظر مقدار و هم از لحاظ زمانی حفظ کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکل یا کاهش به یکباره و یا تدریجی درآمد ها، هم فرصت و زمان کافی و هم منابع مالی مکفی متناسب با شرایط بحرانی را در جهت کاهش هزینه های کسب و کار خود، در اختیار و در دسترس داشته باشید.
اجازه بدین بیشتر توضیح بدم؛ اول اینکه همیشه به یاد داشته باشید که افزایش درآمد شما برابر خواهد بود با افزایش هم زمان هزینه هاتون چطوری؟؟!
فریب رشد صعودی را نخورید: رابطه درآمد و هزینه را بشناسید
فرض کنید کسب و کارتون رو در جهت توسعه، گسترش دادین و این فرآیند رو به جلو، باعث افزایش 10 برابری درآمد شما شده که برای تحقق چنین دستاوردی شما حتما اقدام کردین به انجام کارهایی مانند تبلیغات بیشتر، استخدام نیروی انسانی بیشتر، افزایش آموزش کارکنانتون، اجاره یا خرید فضای فیزیکی وسیع تر، تهیه یا تامین پلتفرمهای مجازی قدرتمند تر و کاراتر، ورود به حلقه افراد موفق و تاثیرگذار و ده ها مورد دیگه که همگی در زمره هزینه های کسب و کار شما محسوب و طبقه بندی میشوند. پس شما میبایست همیشه فاصله زمانی و همچنین منابع مالی خودتون رو در یک بازه و فضای امن قرار بدین که اگر بنا به هر دلیلی، درآمد شما کاهشی شد، شما هم فرصت زمانی لازم و هم امکان مالی مکفی را برای بازگشت به حالت پایدار و شرایط انطباق میزان هزینه هاتون با درآمد هاتون رو داشته باشید.

کاهش هزینه: عملیاتی پرهزینه که نیاز به برنامهریزی دارد!
همچنین این نکته رو هم فراموش نکنید که "کاهش هزینه، خودش امری است هزینه بر"، که مستلزم زمان و عکس العمل هم هست.
یعنی چی؟؟ یعنی اینکه مثلا در صورت لزوم، بتونید تعدیل نیرو کنید و این کار هم زمان نیاز داره و هم پول تا بتونی با کارمندان تسویه کنید، وگرنه همین مورد به ظاهر ساده تبدیل میشه به یک مشکل بزرگ که میتونه خیلی عواقب بدی رو برای شما به همراه بیاره. ضمن اینکه حقوق کارکنان باقیمانده رو هم باید بتونی چندین ماه از جیب مبارک پرداخت کنید.
ضمن اینکه در چنین شرایطی شما مشکلاتی از قبیل: دسیسه و سنگ اندازی کارکنان تعدیل شده در کارتون با هدف شوراندن و توطئه در بین دیگر کارمندان تون رو هم خواهید داشت که جز پول هیچ درمان و راهکار دیگری نمیتواند چنین معضلات و خباثتهایی رو خنثی کند. یا مثلا: توانایی پرداخت اجاره بهای مکان فیزیکی کسب و کار خودتون را باید برای چند ماه داشته باشید تا بتوانید خودتون رو به شرایط پایدار و انطباق صحیح میزان درآمد هاتون با هزینه هاتون برسونید و اوضاع رو جمعش کنید و یا مثلا؛ بدون مشکل بتونید فلان قرارداد تبلیغاتی که منعقد کرده بودید رو فسخ کنی و از پس پرداخت خسارت فسخ قرارداد هم بر بیای تا خلاصه بتونی این آشوب بوجود آمده از کاهش درآمد و افزایش هزینه ها رو مدیریت کنید. دیگه مشکلات و هزینه های خونه و خونواده و مسائل حاشیه ای و هزینه های غیر مترقبه که همچین وقتایی از زمین و آسمون رو سرتون نازل میشه بماند در جای خود.
غفلت از کنترل مالی: بلای جان سلامت و کسب و کار
حالا یک مورد حیاتی و پر اهمیت دیگه هم این وسط هست و آن هم این است که: اگر شما در پروسه مراقبت و کنترل داده های مالی کوتاهی کنید و توازن و تناسب میان مقدار و میزان افزایش درآمد با افزایش هزینه هاتون بهم بریزه، بدون شک با توجه به توضیحاتی که بهتون دادم، شیرازه کار و کنترل اوضاع از دستتون خارج میشه و هزینه هاتون طوری تصاعدی و افسار گسیخته بالا میره که سلامت روح و ذهن و روان خودتون و خانواده ها و عزیزانتون رو هم به خطر میندازه و کم کم فشار اینقدر روی ذهن و جسم شما زیاد میشه که توانایی و قدرت تصمیم گیریتون هم به شدت تحلیل میره و نهایتاً باعث از دست دادن اعتماد بنفس شدید شما خواهد شد. تا جایی که زمانی به خودت میای، میبینی زندگی و کسب و کارت به فنا رفته و کلا نابود شدی.
بسیار خوب: در اینجا یک نکته بسیار مهم دیگه بهتون میگم که میبایست همیشه مد نظر داشته باشید: افزایش درآمد، همیشه باعث افزایش هزینه خواهد شد. اما لزوماً همیشه کاهش درآمد، باعث کاهش هزینه ها در کسب و کار نمیشود، چون کاهش هزینه خودش امری است هزینه بر، که برای دستیابی به آن میبایست؛ هم زمان کافی و هم منبع مالی کافی در اختیار داشته باشید.

راهکارهایی برای مهار "گرگ وحشی": استراتژیهای عملیاتی
بسیارخوب، تا اینجا فهمیدیم چنین گرگ درنده ای در نزدیکی کسب و کار شما کمین کرده است. حالا راه کار دوری از گزندش چیه؟؟!!
۱) کنترل هوشمندانه درآمدها: گاهی کاهش درآمد، راه نجات است!
برای کنترل نسبت درست درآمد با هزینه هاتون و نیز تضمین حیات کسب و کارتون، در صورت لزوم و بدون اتلاف زمان، اقدام کنید به: کاهش میزان درآمدهاتون. یعنی چی؟! اجازه بدین با یک مثال براتون توضیحش بدم. فرض کنید وسط یک کمپین تبلیغاتی هستین که قرار بوده در یک بازه زمانی مشخص، با جذب فلان مقدار سفارش، باعث افزایش درآمدتون بشه اما متوجه شدین که روند پیشرفتش داره فاصله امن بین درآمد و هزینه هاتون رو کم میکنه، که در این صورت میبایست بلافاصله دستور پایان کمپین رو صادر کنین و سفارشاتی رو هم که گرفتین کنسل کنید و سریعاً در فضا و منطقه امن، موضع بگیرید.
۲) رصد هفتگی دادههای مالی: چشمان تیزبین شما بر هزینهها
داده های مالی تون رو در فواصل زمانی کوتاه مثلاً هر یک هفته چک کنید تا بتونید فاصله امن میان افزایش درآمدهاتون رو با افزایش هزینه هاتون، در کنترل خودتون داشته باشید و با رصد همیشگی، از گزند تبعات سنگینش در امان بمانید.
۳) ایجاد ضربهگیر مالی و اقتصادی: سپر دفاعی شما در برابر طوفانها
که خیلی هم حائز اهمیته و در مقالات قبلی هم راجع بهش خیلی تاکید کردم، ساخت و ایجاد ضربه گیر مالی و اقتصادی است. یعنی چی؟ یعنی یک منبع نقدینگی داشته باشید تا بتونید باهاش در مواقع بحران، هم زمان بخرید و هم باهاش هزینه های کاهش هزینه هاتون رو پوشش بدین و نهایتاً اوضاع رو کنترل کنید و به حالت پایدار و توازن در بیارین، که پول نقد، طلا و خودرو و ملک ارزنده، میتونه گزینه های خوبی برای اینکار باشه. فراموش نکنید که اگه این ضربه گیر رو نداشته باشین نخواهید توانست در شرایط بحران تصمیماتی مثل: تعدیل سریع نیرو، کنسل قراردادهای برهم زننده توازن و مواردی که بیان کردم رو، به راحتی اخذ کنید و بدون شک گرفتار خواهید شد.
عادت طلایی: کنترل دائمی برای رشد پایدار
و نهایتاً اگر بتوانید این توازن رو با موضع گیری به موقع در منطقه امن، اون هم در بازه زمانی مناسب، به خوبی انجام بدین و این رصد و کنترل رو فراموش نکنید و در فرآیند کسب و کارتون، تبدیلش کنید به یک عادت همیشگی، خیلی زودتر از آنچه فکرش رو بکنید خواهید توانست با کاهشی کردن شتاب هزینه هاتون نسبت به شتاب درآمدی تون، منابع مالی مازاد بدست بیارین که سرمایه گذاری یا پس انداز رو براتون امکان پذیر میکنه و اینطوریه که خواهید توانست با افزایش درآمدتون کم کم، به بهبود اوضاع و امور زندگیتون بپردازید.
امیدوارم براتون مفید واقع بشه...
هشداری برای تصمیمات مالی: یک یادگاری ارزشمند
و یک یادگاری از من به شما در زمینه تصمیمات مالی:
اگر در ولخرجی زیاده روی کنید و چیزهایی رو بخرید که بهشون نیاز ندارین، خیلی زود مجبور میشین، چیزهایی رو بفروشین که شدیداً بهشون نیاز دارین!!!
احسان قادری
باشگاه رهبران بیلیونر